Dor Sade – MuscleUp

לא פעם אני שומע משפטים כמו, עדיף קולה רגילה מאשר קולה זירו בגלל שממתיקים מלאכותיים פוגעים בבריאות הרבה יותר מאשר סוכר, האם הסברה הזו נכונה או מוטעית? 

ממתיקים מלאכותיים בריא או לא בריא?

לא פעם אני שומע משפטים כמו, עדיף קולה רגילה מאשר קולה זירו בגלל שממתיקים מלאכותיים פוגעים בבריאות הרבה יותר מאשר סוכר, האם הסברה הזו נכונה או מוטעית? 

 

הגדרה (ויקיפדיה)

תחליף סוכר הוא תוסף מזון שטעמו מתוק אך כמות האנרגיה שבו קטנה מזו של סוכרוז. חלק מתחליפי הסוכר טבעיים ואחרים מלאכותיים ומכונים "ממתיק מלאכותי".

 

תחליפי הסוכר הופצו לראשונה מתחילת שנות ה80, מאז נעשו מחקרים רבים ועד זמננו אין ראייה מדעית חד משמעית לפגיעה בריאותית של ממתיקים מלאכותיים. כל המחקרים שהראו קשר לעלייה בשכיחות מקרי סרטן נצפו רק במחקרים על עכברים שבהם הוזרקו כמויות גדולות בהרבה ממה שבן אדם צורך בתזונה ממוצעת , וגם יש את השוני הפיזיולוגי בין אדם ועכבר. עד לנקודת זמן זו אין מחקר אחד של התערבות בבני אדם בו נעשתה השוואה בין תזונה עם ובלי תחליפי סוכר שיראו אם אכן קיימת תחלואה נלווית בצריכת תחליפי סוכר. 

תחליפי הסוכר נחלקים ל2 קבוצות עקריות: תחליפי סוכר ללא ערך קלורי ותחליפי סוכר בעלי ערך קלורי נמוך.

 

תחליפי סוכר ללא ערך קלורי

ממתיקים מלאכותיים ללא ערך קלורי, שאינם מעלים את רמות הסוכר בדם. בהן נכללים- סכרין, אספרטיים, אצסולפאם־K, סוכרלוז וציקלמט. 

לאחרונה הצטרף לקבוצה זו תחליף טבעי המופק בצמח הסטיביה. 

 

תחליפי סוכר עם ערך קלורי נמוך

ממתיקים מלאכותיים בעלי ערך קלורי מופחת בחצי מאשר סוכר רגיל – משתנה לפי סוג התחליף.  בהן נכללים- ממתיקים רב כהלים (כל הממתיקים ששמותיהם מסתיימים ב- "ול" כמו סורביטול, קסיליטול, מניטול, מלטיטול, אריתריטול וכו'.

 

כפי שציינתי אין כרגע ראיות מדעיות חד משמעתית שמעידות על כך שתחליף סוכר מסוים מעלה את הסיכוי לתחלואה מסרטן או כל תחלואה אחרת, ולכן  תחליפי סוכר מאושרים על ידי כל ארגוני הבריאות והצרכנות הגדולות- מינהל המזון והתרופות האמריקני (FDA), משרד הבריאות האוסטרלי,משרד הבריאות הקנדי והוועדה האירופית לאישור מזון.

לדוגמה ועד של ארגון הבריאות העולמית קבע גבול עליון לצריכת אספרטיים של כ 40 מ"ג למשקל גוף דבר ששוה לשתיית של 6 ליטר משקה דיאט ליום.

 

היוצא מהכלל היחיד, שתחליפי סוכר יכולים לגרום לתסמינים לא נעימים  במערכת העיכול כגון כאבי בטן / גזים ושלשולים אצל מי שסובל ממעי רגיז. גם אצל חולים בפנילקטונוריה מחלה תורשתית נדירה נדרשים להגביל צריכה של אספרטיים שכן במחלה זו אין פירוק של פנילאלנין שהוא אחד ממרכיבי האספרטיים, והצטברותו בגוף במחלה זו מובילה לפגיעה קוגניטיבית.

 

ומה בנוגע לסוכר? 

הכוונה לסוכר מוסף (מעובד), כגון סוכרוז, פרוקטוז וסירופ גלוקוז. ולא הצורה הטבעית שיש בפירות. סוכר זה כבר מוכח שצריכתו באופן  מוגברת ( יותר מ10% מכלל הקלוריות, על פי ארגון הבריאות העולמי)  וכרוני שלו יכולה להוביל ל- השמנה/  דיספלדמיה/ תהליכי דלקת בגוף/ מחלות גבד לב וסרטן.