סידן הוא המינרל השכיח ביותר בגוף האדם, כ- 99% מצוי בעצמות ובשיניים וכ-1% מהסידן נמצא בזרם הדם וברקמות שונות כמו שרירים ועצבים
סידן הוא המינרל השכיח ביותר בגוף האדם, כ- 99% מצוי בעצמות ובשיניים וכ-1% מהסידן נמצא בזרם הדם וברקמות שונות כמו שרירים ועצבים
תפקידי הסידן בגופנו:
מקורות בתזונה:
מוצרי חלב, עלים וירקות ירוקים (מכילים חומצה אוקסלית, מפריעה לספיגה), סלמון, סרדינים אגוזים וזרעים וטופו.
ספיגה:
סידן נספג לאורך כל המעי בשני מנגנונים – אקטיבי ופסיבי. המנגנון הפסיבי קורה כאשר ישנו ריכוז גדול יותר סידן במעי לפי מפל ריכוזים חודר בין תאי המעי, אבל בתזונה רגילה לא צורכים רמות גבוהות של סידן שמביאות באמת להבדלי ריכוזים ולכן הספיגה האקטיבית היא דומיננטית יותר.
הספיגה האקטיבית מבוצעת ע"י חלבונים (נשאים ומסיעים), חלבונים אלה מאופיינים בכך שהם נוצרים בנוכחות של הצורה הפעילה של ויטמין D, לכן חוסר של ויטמין D יכול לגרום לחוסר גם של סידן.
חוסר של ויטמין D שכיח באוכלוסיה המודרנית בגלל המצאות רוב היום בחללים סגורים ללא חשיפה לשמש. על כן מומלץ לעקוב על פי בדיקות דם שגרתיות על רמות ויטמין D.
מניעת חוסר:
לצורך מניעה של חוסר בסידן נדרש לבצע יומן אכילה, על מנת לוודא צריכה מספקת על פי
( RDA ( Recommended Dietary Allowance. רמות הסידן בבדיקות דם לא תמיד משקפות את המצב הכללי של הסידן משום שיש ויסות הורמונלי של רמת הסידן בדם על ידי שחרור סידן מהעצמות (מצב שלאורך זמן עלול לגרום לדלדול של העצם).
כאשר יש חשד שכבר החוסר הוא גדול על פי תסמינים של כאבי עצמות או שברים חוזרים ניתן לעשות מדידה של צפיפות עצם עם מכשיר DEXA .