פעילות גופנית סדירה כחלק משגרת החיים, מקדמת בריאות ומונעת מחלות והגבלות תנועה עתידיות. אך לפעמים אי הקשבה לגופנו והרצון להתקדם כמה שיותר מהר וכמה שיותר חזק יכולה לגרום לתסמונת אימון יתר, מצב שבו לא רק התקדמותנו תעצר לגמרי אלה ככל שנתמיד בשגרת האימונים ולא ניתן דגש להתאוששות, היכולות הפיזיות שלנו ילכו וירדו.
פעילות גופנית סדירה כחלק משגרת החיים, מקדמת בריאות ומונעת מחלות והגבלות תנועה עתידיות.
אך לפעמים אי הקשבה לגופנו והרצון להתקדם כמה שיותר מהר וכמה שיותר חזק יכולה לגרום לתסמונת אימון יתר, מצב שבו לא רק התקדמותנו תעצר לגמרי אלה ככל שנתמיד בשגרת האימונים ולא ניתן דגש להתאוששות, היכולות הפיזיות שלנו ילכו וירדו.
לתוכנית אימון מקצועית ומסודרת קיימים כמה עקרונות על מנת לגרום להתקדמות תקינה, אחד העקרונות הוא עומס יסף , אותו עומס שאנחנו בונים באימונים על ידי הוספת משקל/ תנועות חדשות/ מהירות /נפח וכו'. על ידי עלייה בעומס ממה שאנו רגילים אנחנו מעודדים את הגוף להסתגל לעומס חדש וכך יוצרים שיפור. לאחר שלב עומס היסף (האימון) יש את שלב התאוששות בו אנחנו חווים עייפות ולפעמים כאבי שרירים אך לאחר שלב ההתאוששות מגיע שלב פיצוי הסף בו אנחנו חווים את השיפור מהאימון הקודם. כדי שהגוף יגיב בפיצויי הסף (בשיפור היכולות) אנחנו צריכים לעלות את העומסים בהדרגה על פי עקרון נוסף שהוא עקרון הדרגתיות (סולם מאמצים).
אימון יתר למעשה נגרם כאשר שלב ההתאששות בין האימונים נפגע- זמנו קצר מידי עד לאימון הבא או לא איכותי מספיק, תחילת התסמונת של אימון היתר (Overtraining) מתחילה בתיסמונת הקראת Overreaching . ההבדל בין שני המצבים הוא שOverreaching (המצב התחלתי) ההתאוששות תקח כמה ימים , לעומת זאת התאוששות מאימון היתר (Overtraining) יכולה להיות מספר שבועות עד חודשים.
גורמים המעלים את הסיכויי לאימון יתר
אחוז שומן נמוך- ככל שהאחוז שומן יותר נמוך וקרוב לאחוז שומן חיוני (כמות שומן החיונית לגוף) כך עולה הסיכויי.
מחלות רקע אצל המתאמן- סכרת / יתר לחץ דם/ מחלות אוטואימוניות וכו'.
גרעון קלורי- ככל שהגרעון יהיה גדול מידי כך תהיה פגיעה בשלב ההתאוששות ותעלה הסיכויי להופעת התסמונת.
כמות חלבון או פחמימה בכמות מעוטה באופן משמועתי מהנדרש על פי הספרות.
ממוצע שעות שינה ואיכות שינה נמוך של המתאמן
שינויי אקלים- טמפרטורה.
שינויי בגובה פני הים
מעבר לאזורי זמן אחרים (מחנה אימונים במדינה אחרת)
סוגי מזון חדשים
בעיות בתוך המשפחה/ זוגיות/ ילדים
לחצים בעבודה
אירועים משמעותיים בחיים כגון אובדן של בן אדם קרוב/ גירושין/ פיטורין
לחץ כלכלי
תסמינים לאימון יתר
אבחנה
רוב התסמינים של אימון יתר הם כלליים ועייפות שרירית קורת באופן טבעי לאחר אימון, ולכן הקושי לזהות את התסמונת הוא גדול ו, נדרש קשב והכרה רבה של המתאמן ושל המאמן ביחס למצבו הרגיל מלפני הגעה לאימון יתר. הסימפטומים היותר קלים לזיהוי הן עלייה בקצב ובלחץ הדם במנוחה או באימון שחוזר על עצמו עם אותו עומס אבל כעת הדופק יותר גבוה מבעבר.
בבדיקות דם שגרתיות ניתן לראות עלייה גבוהה מבדיקות שנעשו לפני הגעה לאימון יתר, בהם מדדים גבוהים של CPK, LDH, SGOT שכולם מטבוליטים של הרס של דפנות תאי השריר. הבעיה בבדיקות דם שלרוב נעשות אחת לשנה ולכן הרבה פעמים בדיקות דם יכולות רק לתת עוד הוכחה שהמתאמן נמצא במצב של אימון יתר לאחר שכבר חלה ירידה ביכולות לארוך זמן.
מניעה וטיפול
הדבר החשוב ביותר הוא המניעה וזיהויי מוקדם עוד בשלבים המוקדמים של Overreaching, והתחלת תכונית התאוששות (דיאלוד) שיכולה לסיים את המצב בכמה ימים עד שבועות. לעומת זאת אם המאמן או המתאמן לא יקשיבו לדגלים האדומים של הגוף על כך ואפילו ינסו לעלות עצימות או נפח במטרה ליצור שיפור בכל זאת, המתאמן יגיע לאימון יתר ובשלב מסוים יצטרך כאמור התאששות של כמה שבועות עד חודשים.
בשביל התאוששות מיטבית נדרשת בדיקה שהמתאמן נמצא במאזן חיובי מבחינת קלוריות וכמות חלבון מספקת על מנת לתת את הבסיס להתאוששות מיטיבת יחד עם כמות שינה על פי ההמלצות.