Dor Sade – MuscleUp

בואו נדבר על סופר פוד (Superfood).
סופר פוד- "מזון על" מיוחס לקבוצת מזונות שבהן קיימת כביכול תכולה גדולה יותר של ויטמינים/ מינראלים/ סיביים תזונתיים ונוגדי חמצון (מיקרונוטריאנטים) ביחס למזונות אחרים "רגילים".

סופר פוד (Superfood)

בואו נדבר על סופר פוד (Superfood).
סופר פוד- "מזון על" מיוחס לקבוצת מזונות שבהן קיימת כביכול תכולה גדולה יותר של ויטמינים/ מינראלים/ סיביים תזונתיים ונוגדי חמצון (מיקרונוטריאנטים) ביחס למזונות אחרים "רגילים".


אודות לכך הם משווקים כמניעה או כטיפול למחלות, כגון: תסמונת מטבולית, סוכרת, מחלות כלי דם, לב וסרטן.
בקבוצה "מיוחדת" זו נכללים: ספירולינה, כלורה, גוג'י ברי, אסאי, זרעי צ'יה, מאקה, קייל ועוד.
חשוב לי להבהיר כמה דברים:
המונח "סופר פוד" הינו מונח שיווקי ולא מדעי, הנועד לייחס יתרון לקבוצת המזונות הללו, אשר בפועל לא נשען על שום ראיה מדעית.
אין אף מינוח מדויק או מחקר ממוקד הקובע נחרצות את דיוק התנאים בהם צריכים לעמוד אותם מאכלי על, לדוגמה מעל X ברזל או Y ויטמין C .
אפילו האיחוד האירופי קבע ב-2007 שאסור לשווק מוצרים בהגדרת מזון על בגלל ההטעיה שהיא מייצרת בציבור!


רוב מזונות העל הם מזונות "אקזוטיים" המיובאים מארצות רחוקות שאין אליהן נגישות לצרכן הקצה, עובדה המסייעת ליצרנים למשווקים לשווקם כיותר "סקסים", חשובים ומועילים וכמובן לתמחר אותם פי 2-3 ממזונות רגלים.
אומנם יש מזונות על עם ערכים תזונתיים גבוהים ומעולים, אבל לא כאלו המצדיקים את המחיר הגבוה שאנו נדרשים לשלם עבורם.
בנוסף לכל זאת, חוסר זמינותם וגידולם בארצות טרופיות גורם לכך שהרבה פעמים הצרכנים צורכים אותם בקפסולות או לאחר תהליך יבוש – שבכל התהליכים האלו נהרסים כל אותם מיקרונוטריאנטים המגדירים אותם כ"סופר פוד".


בעיה נוספת היא שאנחנו עלולים לצמצם את המזונות הזמינים מהצומח ולהחליפם במזונות על – מה שפוגע במעמדם של הירקות ה"רגילים" וגורם לחוסר גיוון בתזונה היומית – כיום אנחנו יודעים שגיוון כמה שיותר גדול בתזונה גורם למניעת חוסרים תזונתיים ונותן יתרון בריאותי גדול יותר!


רוב המחקרים המופצים במדיה המתיימרים להוכיח יתרון מסוים לאותם מאכלי על הם ניסויים במעבדה על תאים (In Vitro) ולא על בני אדם (In Vivo).
לסיכום: אין כיום מזון בודד או שילוב של כמה מזונות שיכולים להוות כטיפול מונע או כטיפול במחלות כרוניות ובפרט "מזונות העל" שנחקרו באופן מדעי והוכחו כיעילים.
הטיפול המונע היעיל ביותר למחלות מטבוליות הוא שילוב של אורח חיים בריא הכולל פעילות גופנית ותזונה מאוזנת (גיוון המזונות/מקרו ומיקרו נוטריאנטים/ הימנעות ממזונות אולטרה מעובדים).